19:00 ч.: Конте благодари на италианците за дисциплината 

Три месеца след появата на първия случай на зараза с новия коронавирус в Италия, италианският премиер Джузепе Конте похвали сънародниците си за тяхната дисциплина в борбата с пандемията, предаде ДПА.

Джузепе Конте. Снимка АП/БТА

"Ако най-лошото е зад нас, то ние го дължим на гражданите, които промениха своя начин на живот", заяви Конте пред парламентаристите от Камарата на депутатите на италианския парламент.

Той обаче предупреди, че предизвикателствата в следващите няколко месеца ще бъдат още по-тежки и допълни, че икономиката в Италия, засегната тежко от кризата, трябва да продължи да работи, като същевременно темпото на разпространение на заразата трябва да бъде държано под контрол.
За да се насърчи туристическата индустрия в страната, Конте призова 60-те милиона италианци да летуват в родината си.
А на младите хора Конте каза, че не е време за партита и за рестартиране на нощния живот. Това предупреждение към италианските младежи той отправи и в реч в Сената на италианския парламент.
В допълнение Конте призова за повече ангажименти от страна на италианските банки и заяви, че банковата система може и трябва да направи повече, за да отпуска заеми.
Конте обяви, че Италия скоро ще започне да тества приложението за проследяване на контактите на заразени с коронавируса, наречено "Имуни" (в превод: имунизирани). Приложението цели да улесни локализирането на всеки, който е бил в контакт със заразен човек.


18:30 ч.: В САЩ може да свалят наполовина знамената при 100-хилядния загинал от COVID-19 

Най-високопоставените членове на Демократическата партия в САЩ приканиха президента републиканец Доналд Тръмп да разпореди националните флагове по обществените сгради да бъдат смъкнати наполовина, когато броят на починалите от Ковид-19 в страната достигне 100 хиляди, съобщи Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп с американското знаме. Снимка АП/БТА

Призивът на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, и Чък Шумър, лидер на малцинството в Сената, се съдържа в писмо, изпратено днес до Белия дом. По думите им този жест би послужил като "израз на национална скръб, който е толкова необходим за страната".
Засега няма отговор от Белия дом на писмото.
По изчисления на университета "Джонс Хопкинс" починалите от Ковид-19 в САЩ възлизат на над 93 хиляди.


17:53 ч.: В Русия пристигна първата пратка с апарати за изкуствена вентилация на белите дробове, дарени от САЩ

Американски военнотранспортен самолет "С-17", натоварен с апарати за изкуствена вентилация на белите дробове от САЩ, се приземи днес на московското летище "Внуково-3", съобщи ТАСС.
САЩ планират да доставят на Русия 200 апарата, като първата пратка е от 50 броя.
Руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано този месец, че доставката е безвъзмездна също както Русия е дарила миналия месец такива апарати на САЩ. Освен това през април руската страна предаде на американската пратка с медицински материали срещу разпространението на заразата.
Неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи пред журналисти в Белия дом, че е предложил изпращането на апарати за изкуствена вентилация на белите дробове на Русия по време на телефонен разговор с Владимир Путин на 7 май.


15:16 ч.: Броят случаите на коронавирус в света се е удвоил за последния месец

Броят случаите на коронавирус в света се е удвоил за един месец, достигайки най-малко 5 милиона. Това показва изчисление на Франс прес, направено въз основа официални данни от отделните страни.
От пет милиона случая над 70 процента са в Европа и САЩ.
Наблюдава се и отчетливо увеличение на инфекциите в Латинска Америка и Карибите. Там само за вчерашния ден са установени 29 846 нови случая, в САЩ и Канада 12 281 случая и още 10 621 в Европа.
Броят на установените случаи в света се е удвоил от 21 април, когато бяха регистрирани 2,5 милиона заразени.
Смъртните случаи в света до днес са 328 047.


14:42 ч.: Извънредното положение в Токио може да бъде отменено следващата седмица, каза премиерът Шиндзо Абе

Извънредното положение в Токио може да бъде отменено следващата седмица, ако броят на новите заразени с коронавируса остане малък, каза днес премиерът на Япония Шиндзо Абе, цитиран от Ройтерс.
Когато преди седмица бе вдигнато извънредното положение в Осака, Киото и Хиого заради спада в ръста на новозаразените, Абе каза, че засега рестрикциите в Токио и още четири префектури и административната област Хокайдо остават в сила. Днес премиерът отбеляза, че в столицата и околните префектури има обещаващи признаци, че ръстът на инфекциите е под контрол. По думите му в понеделник правителството ще се консултира с експерти и ако "настоящата ситуация се запази", извънредното положение в тези зони може да бъде отменено.


14:26 ч.: Висш японски прокурор подаде оставка заради нарушение на забраната "Стойте вкъщи"

Високопоставен японски прокурор, смятан за приближен до премиера Шиндзо Абе, е подал оставка, след като медия разкри, че е играл маджонг в нарушение на забраната "Стойте вкъщи" по време на извънредното положение заради коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Снимка АП/БТА

Скандалът около Хирому Курокава, който оглавява офиса на столичната главна прокуратура, се разпали вчера от публикация на популярното седмично списание "Шукан буншун", според която прокурорът е играл маджонг с парични залози на два пъти този месец в дома на репортер от седмичника.
Министърът на правосъдието Масако Мори каза пред репортери, че разследване е потвърдило провинението на Курокава и той бил наказан с мъмрене. Тя добави, че впоследствие Курокава подал оставка, която ще бъде официално одобрена от премиера Абе. Да играеш на пари на маджонг, като си шеф на офис на главната прокуратура е "крайно неуместно и достойно за съжаление", каза още Мори.
Хирому Курокава бе в центъра на спорен законопроект, прокарван от Либералдемократическата партия на Шиндзо Абе, според който се удължава пенсионната възраст на прокурорите и са позволява на правителството да влияе върху новите назначения в прокуратурата. През януари кабинетът на Абе отложи пенсионирането на Курокава чрез промяна в тълкуването на досегашния закон. Опоненти казват, че това отлагане цели той да остане на работа, за да може да стане главен прокурор на Япония, когато този пост се оваканти през лятото. След серия критики по социалните мрежи, включително от творци и знаменитости правителството изтегли законопроекта.
Премиерът е отричал многократно, че фаворизира Курокава. 


12:30 ч.: Индонезия съобщи за най-големият ръст на заразени за един ден

Индонезия съобщи днес за най-голямото увеличение на случаите на коронавирус за един ден в страната, с което общият брой на потвърдените заразявания достигна 20 162, предаде Ройтерс.
Индонезия потвърди 973 нови заразявания и 36 нови смъртни случая. По този начин официалният брой на смъртните случаи достигна 1278, заяви служител на здравното министерство.


11:11 ч.: Броят на заразените с новия коронавирус в Русия вече втори ден нараства с по-малко от 9000 души

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия вече втори ден нараства с по-малко от 9000 души, а оздравелите до момента са осем пъти повече, отколкото в началото на май. Това съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС.

Снимка АП/БТА

През последните 24 часа в Русия са регистрирани 8849 нови болни. Инфектираните в страната вече са общо 317 554.
През изтеклото денонощие от Ковид-19 са починали 127 души - с тях жертвите на вируса стават общо 3099.
Оздравелите пациенти с коронавируса са общо 92 681 досега или осем пъти повече, отколкото в началото на месеца - 11 619. Броят на потвърдените случаи в страната нараства доста по-бавно - увеличението в сравнение с началото на май е само тройно, от 106 498 на 317 554.
Условното равнище на смъртността от Ковид-19 в Русия леко е спаднало - от 1,01 процента към 30 април на 0,98 процента към днешна дата, 21 май, добавя агенцията.


10:45 ч.: Република Южна Африка регистрира първи смъртен случай от коронавирус на новородено дете

Република Южна Африка регистрира първия си смъртен случай от коронавирус на новородено дете, а общият брой на смъртните случаи се увеличи с 27, достигайки 339, заяви здравното министерство, цитирано от Ройтерс.
Двудневното бебе е било родено преждевременно и е имало белодробни затруднения, които са изисквали да бъде поставено на командно дишане веднага след раждането, каза здравният министър Звели Мхизе.
"Майката е дала положителна проба за КОВИД-19 и детето впоследствие също е дало положителна проба за КОВИД-19. Важно е да се оценят сложностите на стоящото в основата състояние на преждевременно раждане", заяви той.
Южна Африка има най-високото ниво на заразяване с коронавирус в Африка. Страната съобщи за 803 нови случая за 24 часа, с което броят на заразените достигна 18 003, а 8950 души са се възстановили от болестта.


09:44 ч.: Рекорден брой тестове за коронавируса за денонощие в Украйна

Медиците в Украйна са направили през последното денонощие 9361 теста за новия коронавирус - рекорден брой, откакто са започнали такива изследвания. Това съобщи днес министърът на здравеопазването Максим Степанов, цитиран от ТАСС.

Влак в Украйна. Снимка АП/БТА

Тестовете са извършени по метода Пи Си Ар, уточни той, говорейки пред журналисти.
През изтеклото денонощие в Украйна са открити нови 476 заразени с коронавируса, 15 болни са починали, а 272 са оздравели, отбеляза съобщи здравният министър.
Случаите на инфектиране в Украйна са общо 19 796; 1405 от заразените са деца, 3833 - медицински служители. Оздравелите са общо 6227, а смъртните случаи - 579, каза Степанов.


07:54 ч.: Над 1500 починали от коронавируса в САЩ през последното денонощие

Над 1500 души са починали от новия коронавирус в Съединените щати през последното денонощие, предаде Франс прес, като се позова на университета "Джонс Хопкинс".

Ню Йорк. Снимка АП/БТА

За 24-часовия период до 20.30 ч. източноамериканско време вчера (3.30 ч. българско време днес) той е регистрирал 1561 смъртни случая в САЩ от Ковид-19 - причиняваното от коронавируса заболяване.
Общият брой на смъртните случаи в Съединените щати - най-тежко засегнатата от пандемията държава - вече надхвърля 93 400. Страната е на първо място в света и по брой потвърдени заразени - около 1 550 000.
Около 295 000 болни от Ковид-19 в САЩ са оздравели. В страната са били направени общо 12,6 милиона теста за коронавируса.


07:47 ч.: Потвърдените случаи на коронавирус в Перу надхвърлиха 100 000

Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Перу надхвърли 100 000, съобщи министерството на здравеопазването в Лима, цитирано от Ройтерс.
В страната вече има 104 020 потвърдени случая. Там е обявена национална карантина от март.
Броят на починалите от коронавируса в Перу е 3024.


7:00 ч.: В Испания протестират: Стига вече мерки

Испания бе сред най-тежко засегнатите страни от пандемията от коронавирус. Въпреки това новите случаи на заразени през последните седмици започват да намаляват, което повиши недоволството в обществото срещу икономическите мерки и ограниченията по социалното дистанциране.

Затова когато лявото коалиционно правителство на Педро Санчес успя да удължи режима на повишена готовност до 7 юни, в Испания избухнаха протести в квартали на Мадрид, Барселона и други градове.

"Никой няма право да провали това, което постигнахме заедно", подчерта премиерът. "Пътят, по който вървим, е единственият, който може да победи вируса. Благодаря на всички депутати, които подкрепиха извънредното положение, защото чрез вота си спасиха хиляди животи."

Но на демонстрантите им е писнало от стоенето по домовете.

"Ние се нуждаем от истината, не е нормално да не можем да вървим напред-назад. Правителството няма план, има милиони хора без работа", сподели по време на протест в Югозападен Мадрид Кристина, която е учителка от държавно училище и гласоподавателка на Социалистическата партия.

Групи от по неколкостотин протестиращи, покрити от главата до петите с испански знамена, се събират всекидневно от 21 часа вечерта, като често нарушават ограниченията за социално дистанциране.

Първоначално недоволстващите бяха свързвани с крайнодясната партия "Вокс", но протестите бързо придобиха политическите оттенъци на всички партии в страната. Тяхното първоначално огнище бе столичният богаташки квартал Саламанка, след което се разпростря към Севилия и Сарагоса.


6:43 ч.: В Япония заради пандемията се отчита рекорден за последните десет години спад на износа

Японското министерство на финансите обяви, че обемите на износа на Япония са спаднали през април с 21,9 процента в сравнение с аналогичния период на миналата година поради пандемията от новия коронавирус. В публикувания днес отчет на сайта на ведомството се отбелязва, че това е най-големият спад от 2009 г., когато японската икономика беше под влиянието на световната финансова криза, предадоха агенциите.
Обемът на експорта възлиза на 5,2 трилиона йени (над 48 милиарда долара). Този показател продължава да се понижава през последните 17 месеца.
Успоредно с това за същия месец вносът на Япония спада със 7,2 на сто в сравнение с данните за същия месец на миналата година до отметката 6,1 трлн. йени (почти 57 млрд. долара). Спадът на този показател се запазва през последните 12 месеца.
На 18 май японското правителство обяви прогноза, според която брутният вътрешен продукт на Япония при сегашната икономическа динамика може да се съкрати с 3,4 процента до края на 2020 г. За първото тримесечие спадът на БВП на Япония е 0,9 процента в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г.


4:49 ч.: Мадуро: Колумбийският президент Дуке е наредил Венецуела да бъде заразена с коронавирус

Венецуелският президент Николас Мадуро обвини колумбийския си колега Иван Дуке в опит да зарази Боливарската република с коронавирус.

Мадуро. Снимка АП/БТА

Той заяви това в реч в Каракас, предаде ТАСС.

"Днес вирусът беше открит у 67 венецуелци, върнали се от Колумбия и Бразилия. Те влизат в страната и я заразяват, както иска (президентът на Колумбия) Иван Дуке. Той е наредил да бъде направено всичко възможно да бъде заразена Венецуела", заяви Мадуро, чиято реч се предаваше по държавната телевизия.

По думите на венецуелския лидер колумбийците са подарявали на върналите се венецуелци "торби с кексове". "Те казват, че са тръгнали здрави от Кали, Богота, Меделин, че не са общували с никого, само с венецуелските си семейства, затова те предполагат, че са ги заразили в автобусите", отбеляза Мадуро.
Венецуелското правителство съобщи за първите два случая на заразяване с коронавирус във Венецуела на 13 март и още същия ден беше въведено извънредно положение. На 17 март Мадуро обяви решение да бъде въведена карантина на цялата територия на републиката. Към 20 май във Венецуела са установени 824 случая на заразяване, 10 души са починали. 


2:50 ч.: 20 000 новозаразени в Бразилия. На второ място в света по брой заразени - 291 579

Бразилия регистрира 888 нови коронавирусни смъртни случая през вчерашния ден и рекордните близо 20 000 новозаразени, общо броят на потвърдените случаи на инфекция става 291 579, съобщи бразилското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Жаир Болсонаро. Снимка АП/БТА

Епидемията от коронавируса в Бразилия се влошава и ако продължава така, латиноамериканската страна може да се нареди на второ място в света по брой на случаите на коронавирус, изпреварвана единствено от САЩ.
Понастоящем второто място се заема от Русия, отбелязва Ройтерс.
В понеделник Бразилия изпревари Великобритания по брой на инфекциите и отиде на трето място по този показател.
Пандемията от новия коронавирус ще прати 29 милиона латиноамериканци под линията на бедност, съобщи неправителствената организация "Действие срещу глада" (Action Against Hunger), цитирана от ДПА.
Очакваното свиване на регионалната икономика и растящата безработица "ще превърнат това в най-голямата криза за последните сто години", добавиха оттам.


0:15 ч.: Испания удължи до 7 юни режима на повишена готовност

Конгресът на депутатите - долната камара на испанския парламент - одобри днес предложението на правителството за удължаването до 7 юни на режима на повишена готовност заради разпространението на коронавируса, предаде ТАСС.

Педро Санчес. Снимка АП/БТА

Режимът бе въведен в средата на март и срокът му бе удължаван от парламента четири пъти.
Социалистическият кабинет поиска сегашното удължаване да е за повече от месец. Но след преговори с центристката партия "Суидаданос" ("Гражданите") бе постигнат компромис за 15-дневно удължаване. Депутатите от главната опозиционна сила - Народната партия - гласуваха против.
Испания е сред най-пострадалите от пандемията страни в света. В нея бяха регистрирани над 232 500 случая с коронавирус, от които 27 888 смъртни. През последните дни нивото на разпространение на вируса из Испания се забавя и властите постепенно снемат ограниченията. От 18 май са разрешени срещи с близки и познати, работят барове и ресторанти на открито при известни условия, отварят се хотелите и музеите.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.